Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Το ιστορικό πηγάδι Μπεγουλακίου

Στην οδό Επιφανείου στο Μπεγουλάκι υπάρχει ιστορικό πηγάδι το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση και τις πληροφορίες που άφησαν οι παλαιότεροι Μπεγουλακιώτες, κατασκευάστηκε από τον Τούρκο Μπέη με σκοπό την παροχή πόσιμου νερού για τους κατοίκους του χωριού μετά από μόλυνση του νερού της ποταμιάς.
Το πηγάδι είχε αρχικό βάθος 40 μέτρα και ο περίγυρός του ήταν κτισμένος με ποταμίσιες πέτρες της Λέυκας με άριστη συμμετρία και εφαρμογή. Κάποια στιγμή το νερό στέρευε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε έγινε επιπλέον εμβάθυνση στα 44-45 μέτρα όπου και βρέθηκε σκληρή αδιαπέραστη πέτρα.
Η πέτρα τελικά έσπασε από τον πηγαδά Παντελή Πυρτζάκη το 1949-1950 απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Τελικά το 1967 το πηγάδι χώθηκε και εξαφανίστηκε.
Το πηγάδι αυτό είναι μέρος της ιστορικής μας παράδοσης (αναλυτική περιγραφή μαζί με φωτογραφικό υλικό υπάρχει σε βιβλίου του κ. Δημακόπουλου Χρήστου) και δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός. Σήμερα δυστυχώς έχουμε καταπάτηση του χώρου.
Κατόπιν και αιτήματος των κατοίκων του Μπεγουλακίου σχετικά με το ιστορικό πηγάδι ζητάμε να κυρηχθεί διατηρητέο μνημείο και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναστήλωσή του.
Mariadne

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου